5 РЕАЛНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ ОТ „ИГРА НА ТРОНОВЕ“

Осем години и седем сезона след премиерата на “Игра на троновете” (Game of Thrones) на HBO, хитовият сериал приключва. Преди няколко дни беше премиерния епизод на последния, осми сезон. Предстоят 6 последни серии и големият, дългоочакван финал.

Пламенните фенове на сериала са запалени не само по героите и фабулата, но и от години посещават местата, където се заснемат епизодите от сагата. От Исландия до Мароко, тук има пет дестинации от „Игра на тронове“, които са популярни сред туристите.

Кралски чертог – Дубровник, Хърватска

Стария град на Дубровник е част от „Игра на тронове“ с името Кралски чертог, столицата на Седемте кралства на Вестерос в шоуто.

С огромни крепостни стени, средновековната естетика на града е използвана за заснемане на поредицата от втория й сезон и вероятно ще се прояви силно в предстоящите епизоди.

За съжаление, ордите фенове, спускащи се в Хърватия, застрашиха статута на Световното наследство на Дубровник. В отговор на това правителството обяви през 2017 г., че планира да ограничи броя на туристите от круизни кораби до 4000 в даден момент.

Драконов камък – Сан Хуан де Гастелугаче, Испания

 

Замъкът в „Игра на тронове“ може и да е генериран от компютър, но стъпалата не са. И това е достатъчно, за да привлече тълпи от туристи на малкия остров в северна Испания.

По-известен като Драконов камък на феновете на сериала, Сан Хуан де Гастелугаче е построен като храм за Св. Йоан. Сега посетителите правят поклонение, за да извървят стъпките на Денерис Таргариен, която използва замъка като база в седмия сезон.

Заради струпването на много хора, властите тук също обмислят да предприемат мерки за ограничаване броя на посетителите.

Кралския път – Тъмния плет, Северна Ирландия

Тъмния плет изглежда точно като от роман на Джордж Р. Мартин, но известното място в Северна Ирландия има много по-малко екзотично име в шоуто – Kingsroad, или Кралския път. Това е пътят, който пресича Седемте кралства в „Игра на тронове“ и завършва в Кралски чертог.

Разположен в Северна Ирландия, пътят е покрит с усукани клони на букови дървета, които са били засадени преди стотици години. От октомври 2017 г. е забранено автомобили да преминават по части от пътя заради интензивния трафик в района.

Юмрука на първите хора – Глетчерът Мирдалсйокул, Исландия

Освен че играе ролята на базов лагер за армията на Нощната стража, „Юмрука на първите хора“ е мястото, където се провежда важна битка в „Игра на тронове“ – с белите бродници.

Дори и за хора, които не са фенове на поредицата, ледникът Мирдалсйокул (Mýrdalsjökull) в южната част на Исландия е вдъхновяващ с внушителните си скали. Но въпреки че властите не ограничават туристите, ледникът седи над активен вулкан, който от време на време спира въздушния транспорт в Европа.

Юнкай – Аит-Бен-Хаду, Мароко

Това е градът в Робския залива, който е освободен, макар и само временно, от Денерис Таргариен, – в онзи момент, когато тя купи армията от Неопетнени и им заповяда да убият бившите си господари.

Аит-Бен-Хаду (Ait-Ben-Haddou) е известен „ксар“ или укрепено село в Мароко. Такива структури са били традиционни предсахарски местообитания, и по-специално това е „ярък пример за архитектурата на Южен Мароко“, пише ЮНЕСКО.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във FacebookInstagram и Twitter, за да не пропуснете нищо интересно от ПРИМЕА недвижими имоти.

Източник

Всички статии