"ЧЕТЯЩИЯ ЧОВЕК" НА ГЕОРГИ АНДОНОВ

Преди няколко дни на площад "Тройката", почти до входа на книжарница "Хеликон", се появи скулптура на замислен човек, които е вперил погледа си в далечината. Това не е инициатива по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а скулптура, дело на художника Георги Андонов.

Всеки възприема и определя различно посланието на пластиката, но за него е важно тя да провокира хората, да ги накара да се замислят, защото това е целта и на една книга. Затова и този символ е получил и званието си "Четящият човек". Както казва и самият художник „Това е човекът, който вижда, просветеният човек, осветленият човек”. Също така Георги Андонов споделя „Трябва да се чете. Дори и да е от телефон или някакво устройство, а не само от книга, но трябва да се чете. Трябва да се знае историята за нашата азбука, как се нарича, коя е тя и да не се асоциира с други... За мен по-голямо удоволствие е четенето на книжна книгата, защото тя има има друга миризма и друго докосване.”

Георги Андонов е възпитаник на Националната художествена академия. Създава своя галерия в Бейрут, Ливан и работи с най-големия ливански търговец на изкуства Фади Могабгаб. През 2003 г. вече си партнира с галерия "Уилям Мерил" в Лос Анджелис (САЩ), а от 2007 г. с галерия "Бутик 1" в Дубай (UAE), по-късно и с художествената галерия "Мартин Макнаб" Сан Диего, Art stuidio "Mikonos". Част от Общество за съвременно изкуство - организация, основана през 2005 г. в партньорство с Арт Контемпориум (Фади Могабгаб), Бейрут. 

Ние, от ПРИМЕА недвижими имоти също ценим изкуството в различните му форми и сме горди да притежаваме една от творбите на Георги Андонов, рисувана през 2013 г. 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във FacebookInstagram и Twitter, за да не пропуснете нищо интересно от ПРИМЕА недвижими имоти

Всички статии