Кой е създал красивата Морска градина в гр Бургас?

Малко хора знаят името на арх. Георги Духтев, човекът, който е помогнал Бургас да е толкова красив и зелен, и познат навсякъде със своята прекрасна Морска градина. Георги Духтев е български ландшафтен архитект, озеленител и градинар. Роден в гр. Варна и живял в двореца "Евксиноград", където работи майка му, той става личен стипендиант на цар Фердинанд и завършва института по паркоустройство и цветарство в Айсбург, Австрия. Въпреки че е подготвян да управлява парка и цветарниците на двореца "Евксиноград", той не остава във Варна. Младият Духтев настоява да бъде назначен през 1910г за управител-градинар към Община Бургас. Той е човекът, под чието ръководство определеният терен за Приморска градска градина на Бургас е облагороден, залесен и оформен с алеи.

Георги Духтев налага изцяло нова концепция за развитието на Приморския парк, което включва залесяването и изграждането на цялостна флора и фауна. За тази цел са набавени семена, дървесна и храстова разстителност. След като общинската администрация преглежда проекта му през 1909 година, впоследствие е одобрен и се получава разрешение за набавянето на необходимите растения. Генералната идея е паркът да бъде място за отдих на гражданите на Бургас. Разстенията и храстите, които са засяти са от цял свят и сред тях може да разпознаем пауловния, гинкобилоба, кестен, див рожков, китайски мехурник и много други.

Морската градина, родена от бляновете, вдъхновението и уменията на един „царски градинар“, продължава да се разширява и през годините. След напускането си на Бургас арх. Георги Духтев работи по други проекти в гр. София, сред които са градинката пред Военния клуб, Градската градина и Докторската градинка.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook, Instagram и Twitter, за да не пропуснете нищо интересно от ПРИМЕА недвижими имоти.

Всички статии