Община Бургас планира изграждането на детски научен център с планетариум в Зоната за обществен достъп до пристанището. За изпълнението на проекта ще отговарят  Община Бургас, Пристанище Бургас, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Министерство на транспорта и Министерство на енергетиката, както и компания ШЕЛ, от която е получено външно финансиране. 
 
По план детският научен център ще бъде разположен на 1 и 2 етаж в сградата на Морска гара, а планетариумът ще бъде непосредствено до нея. Върху концепцията за детския научен център ще работи екипът на "Музейко", който се е доказал в България със своята изобретателност. Той ще включва различни зони и интерактивно оборудване в три направления:
1. Зона Иновации (минало) - 4 интерактивни инсталации, проследяващи развитието на човечеството, благодарение способността на хората да изобретяват и да намират различни приложения на съществуващите в природата материали и ресурси;

2. Зона Енергия (настояще) - 6 интерактивни инсталации, които да представят нагледно различни варианти за произвеждане на енергия и нейните форми. Възобновяемите енергийни източници, тяхното приложение и употреба;

3. Зона Откривателство (бъдеще) - 5 интерактивни инсталации, които да представят нагледно възможностите за развитие на човечеството в описаните сфери чрез откриването на нови пособия, напредването на технологиите и по какъв начин те ще повлияят на нашето бъдеще.

 
Целта на детския център по забавен начин и в експериментална среда децата да научат повече за инженерните и природните науки и да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

Очаква се заради отличителната си форма планетариумът да се превърне в една от предпочитаните туристически забележителности в Бургас. Той ще е с 8-метров купол и чрез 2D и 3D визуализации ще показва познатия ни космос. Там децата ще получават знания по астрономия, физика и изобщо в сферата на точните науки.

Всички статии