20-ТЕ НАЙ-ДОБРИ АРХИТЕКТУРНИ ОБЕКТА ЗА 2018 ГОДИНА

 

Всяка година списание Time изготвя класация за най-красивите сгради и обекти, построени през последните години из целия свят. Като цяло подборът е много добър и съм съгласен с почти всичко. Така че препоръчвам Ви да се отбележите тези точки на картата и ако случайно пътувате на там да погледнете как трябва да изглежда добрата и качествена съвременна архитектура. Може да започнете с тези двадесет архитектурни проекта.

Музеят на съвременното изкуство Zeit MOCAA

Това е най-големият музей на съвременното африканско изкуство в света и е открит в Кейптаун пред година. Той е разположен върху бивш силозът за зърно, построен през 1920 г. и използван до 1990 по предназначение. Проектът на сградата е изработен от британското архитектурно бюро Heatherwick.

 

Жилищен комплекс Mar Adentro

Той е построен под ръководството на архитектурното студио Miguel Angel Aragones в град Сан Хосе дел Кабо (Мексико). Състои се от минималистични модулни къщи, изработени специално за този проект. Всички жилища са напълно обкръжени от вода, а гледката от прозорците е към морския хоризонт.

 

Културен център Teopanzolco

Още един проект от Мексико, този път в град Куернавака. Този културен център е построен срещу археологическата зона и по форма наподобява пирамида на ацтеките. Вътре има голяма концертна зала и работни помещения: аудитории, гардеробни, хранилища, работилници и др.

 

Филхармонията на Елба

Филхармонията на Елба е концертна зала в Хамбург, разположена на остров Грасброк на река Елба. Сградата е издигната върху покрива на стар склад, построен през 60-те години и това е един от най-скандалните проекти, чийто строеж отнема повече от 10 години. Сроковете за приключването му постоянно се удължавали заради искове и смяна на изпълнителите, а построяването му струвало 789 милиона евро вместо планираните 77.

 

Научният музей Експериментариум

Експериментариум е музей в малкия датски град Хелеруп. Преди време това е било цех на пивоварната Tuborg, но през 1991 г. сградата придобива ново значение. Най-запомнящата се особеност е огромната медна спираловидна стълба, олицетворяваща спиралата на ДНК.

 

Националният мемориал на мира и справедливостта

Разположеният в Алабама мемориал е посветен на жертвите на линчуване и расистки терор в Америка. Състои се от повече от 800 монументи, по един за всеки американски окръг, в който поне веднъж е имало линч. Не всеки монумент са изписани имената на жертвите.

 

Сауната Löyly

Сауната е важна част от финската култура, поради това няма нищо чудно, че решили да построят една точно на крайбрежната улица на Хелзинки. Сградата се появява в рамките на проект за развитие на бившата индустриална зона в нещо по-привлекателно.

 

Библиотеката Binhai

Това е една от сградите в големия културен център на Тиендзин. В центъра е разположена голяма сфера, от която като вълни излизат книжни лавици. В другите части на сградата са разположени учебни аудитории, книгохранилища, служебни помещения, читални и зони за почивка.

 

Център за културно наследство и изкуство Tai Kwun

Това е най-големият реставрационен проект на Хонконг, в резултат от който 16 бивши полицейски участъци, съдебни сгради и затвори се превърнаха в музей, посветен на историята на града от времето на британското колониално господство.

 

Център на световната култура на крал Абдул-Азиз

Този проект е реализиран от саудитска нефтена компания в рамките на договор за съдействие за културното развитие на страната. Културният центъра е разположен в град Дахран в източната част на Саудитска Арабия. Включва киноцентър, концертна зала, библиотека, изложбени зали и архиви.

 

Въздушната градина SEOULLO

Това е пешеходна зона за разходки в центъра на Сеул, построена върху основите на автомобилна естакада. Дължината й е малко по-малко от километър, като по цялото й протежение има кафенета, изложбени зони, батут за деца, сцена, детски театър и информационен център.

 

Център за култура и изкуство Sea World

Този културен център е открит в Шънджън преди година. Сградата е проектирана от японския архитект Фумихико Маки. Той се превръща в площадка за изложби и мероприятия, посветени на различните области на дизайна.

 

Международен център за пещерно изкуство

Този музеен център се намира във френския град Монтиняк и в него се съхраняват близо 600 праисторически пещерни рисунки и около 1000 гравюри, пресъздадени от група художници. Сградата е проектирана съвместно с археолози и сценографи, за да се създадат максимално интересни и уникални маршрути за посещения.

 

Лувър в Абу Даби

Музеят е открит в ОАЕ през 2017 г. Сградата е създадена като част от културния център – след време тук ще се добавят още два филиала на световноизвестни музеи – на музея Гугенхайм и Националния исторически музей на шейх Заид. Има 26 отделни галерии, конферентни зали, ресторанти, магазин и кафене.

 

Сенегалската културна резиденция

Това е културен център в едно от селата на Сенегал, който е спонсориран от американски благотворителен фонд. Тук са организирани места за търговия, изложби, представления и образователни мероприятия, дори има възможност да се наеме жилище, ако сте художник, скулптор, фотограф, музикант или танцьор.

 

Хотел Morpheus

Тази сграда е проектирана от архитектурното бюро Захи Хадид. Построена е в Макао – специален административен район на Китай, който е наричан китайския Лас Вегас заради изобилието от казина и развлекателни заведения. В хотела също има казино, два театъра, търговски център и 20 ресторанта.

 

Хотел на дървото

В тази малка огледална къща на дървото има спалня, вана, малка гостна и тераса на покрива. Тук могат да се сместят двама души. До къщата се стига чрез въжен мост. Намира се в горите на Швеция.

 

Парк Зарядие

Русия, Москва.

 

Художествен център Tippet Rise

Състои се от изложбена зала, концертна площадка под открито небе и няколко красиви скулптури на фона на безкрайния пейзаж на щата Монтана. Отначало културният център бил замислен като ранчо за художници и музиканти, но след това прераснал в нещо много по-голямо.

 

Златният мост

Тази нова виетнамска забележителност представлява мост, лежащ в две огромни ръце. Измъчените покрити с мъх ръце, изглеждат сякаш са  издялани преди хиляди години, но всъщност са от леки телени конструкции, като няма и година от построяването им.

Източник

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook, Instagram и Twitter, за да не пропуснете нищо интересно от ПРИМЕА недвижими имоти.

Всички статии