Заха Хадид почина преди около три години, оставяйки ни съкровищница от архитектурни чудеса, които винаги ще бъдат обект на интерес и възхищение. Родена в Багдад, през 1972 година тя се мести в Лондон, където учи архитектура, а в началото на 80-те основава и собствената си компания Zaha Hadid Architects, която стои зад едни от най-интересните сгради по цял свят, донесли световна слава на Заха Хадид.

Тя е първата жена, получила ежегодния престижен приз за архитектура, връчван от Кралския институт на британските архитекти. Нейно дело са проектите за емблематични сгради като The MAXXI (Националният музей на изкуствата от XXI век) в Рим, Serpentine Sackler Gallery и Центърът за водни спортове за Олимпиадата в Лондон през 2012 г., сградата на Операта в Гуанчжоу, Центърът за съвременни изкуства Розентал в Синсинати, културният център Heydar Aliyev в Баку. Представяме ви една виртуална разходка сред 11 от тях.

Имайте ги предвид като забележителности, когато се намирате в някой от въпросните градове, защото наистина си струва да се видят.

 

Heydar Aliyev в Баку, Азербейджан

Музеят Riverside в Шотландия

Aquatics Centre в Лондон

Guangzhou Opera House в китайската провинция Кантон

Мостът над реката Ебро в Сарагоса, Испания

Rosenthal Contemporary Arts Centre в Синсинати

Пристройка към музея Ordrupguaard в Копенхаген

Phaeno Science Center във Волфсбург, Германия

Национален музей на изкуството на 21 век (MAXXI) в Рим, Италия

Комплексът Galaxy Soho в Пекин

Сградата на Pierres Vives в Монпелие, Франция

Всички статии