ФУТУРИСТИЧНАТА ВИЗИЯ ЗА „НОВА МОСКВА“

 

Rublyovo-Arkhangelskoye-by-Zaha-Hadid-Architects-2-1020x610.jpg

Москва се променя благорение на архитектите на Zaha Hadid и руската фирма TPO Pride Architects, консорциумите за проектиране на новия квартал „Рубльово-Архангелское“ – ново строителство в западната част на Москва, Русия. Мястото ще бъде наречено „Нова Москва“. Архитектите на Заха Хадид излязоха с печеливш дизайн с много силно подчертана футуристична архитектура. Другите два консорциума, които ще вземат участие в разработването на проекта са японската фирма Nikken Sekki с местната практика UNK Project и италианските архитекти Archea Associati заедно с руския партньор ABD Architects.

Rublyovo-Arkhangelskoye-by-Zaha-Hadid-Architects-3-1020x610.jpg

Рублуво-Архангелское ще служи като нов жилищен, трудов, граждански и културен център, който ще бъде свързан с 19-километрова линия на метрото, а  площта на новата част ще се равнява на 460 хектара. Очаква се кварталът не само да интегрира интелигентни технологии, но и да служи като пример за устойчиво развитие. Разработени са общо 4 милиона квадратни метра нови сгради. Една трета от тази земя ще бъде отделена за зелени площи и голямо езеро в центъра.

Rublyovo-Arkhangelskoye-by-Zaha-Hadid-Architects-4-1020x610.jpg

Предвидено е в квартала да бъдат изградени студиа, двустайни, тристайни и многостайни апартаменти, които да се обитават от над 66,500 жители, които ще имат достъп до нови детски градини и училища, медицински клиники, търговски центрове, музеи и други културни възможности. Ще бъдат изградени общо 800 000 квадратни метра офис площи с акцент върху настаняването на финансовия, консултантския, правния и одиторския сектор. Проект за разширяване с такъв размер се смята за необходим, за да се облекчи нарастващото задръстване на Москва поради растящото население, което през последните 20 години е отбелязало ръст от над 3 милиона души (над 30%) до 12,4 милиона.

Rublyovo-Arkhangelskoye-by-Zaha-Hadid-Architects-6-1020x610.jpg

Rublyovo-Arkhangelskoye-by-Zaha-Hadid-Architects-1020x549.jpg

Rublyovo-Arkhangelskoye-by-Zaha-Hadid-Architects-7-1020x610.jpg

В прессъобщение архитектите на Заха Хадид заявиха, „Рублуво-Архангелское ще бъде глобален критерий за интелигентни и устойчиви градове. Подкрепен от платформата на ЕФР за 3D симулации на енергийни и градски сценарии, проектът ще оптимизира потреблението и производството на устойчиви местни енергийни източници, като същевременно интегрира електрическата мобилност, новите технологии, услугите и инфраструктурата, за да увеличи свързаността и ефективността. Дизайнът позволява на жителите и посетителите да се отпуснат заедно със своите семейства, приятели и заобиколния свят, който прониква през сърцето на града, създавайки градска среда на екологична технология, която безпроблемно интегрира естествени и човешки системи.“

Rublyovo-Arkhangelskoye-by-Zaha-Hadid-Architects-8-1020x610.jpg

Източник: Inhabitat.com

Всички статии