Очаква се ръст от 2-3% на годишна база на цените на жилищни имоти в страната, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Данните на НСИ отчетоха съвсем слаб спад на ръста на цените на пазара на имоти в България [за 2018 г.]. Подобни са очакванията и за следващата година. Предвижда се ръстът да бъде 2-3% на годишна база”, посочи експертът и поясни, че прогнозите и макропараметрите за тази година са свързани и с покачването на лихвите по кредитите.

Според него темпът на инфлацията може да подпомогне интереса на дребните инвеститори към покупката на имоти, които ще се се опитат да запазят стойността на спестяванията си.

“Разрешенията за строеж са важен фактор, уточни Добромир Ганев. – Вече има достатъчно предлагане и затова виждаме забавяне на ръста. Това е нормално поведение на инвеститорите и играчите на пазара. Първото деветмесечие регистрира 140% ръст на разрешенията в София. Или около милион и 100 квадратни метра РЗП.”

Той коментира, че това е добре за купувачите, защото им се предоставя по-голям избор, но предупреди банки, купувачи и инвеститори да бъдат внимателни на пазара на недвижими имоти.

"Деветмесечието на 2018 г. показа ръст на обема на сделките в България с 1%, в София – с 2%, по-нисък спрямо предходни години. Във Варна например ръстът за деветмесечието е в размер на 12%. В Пловдив - в рамките на 5%. Има платежоспособно търсене и има логика в него, доходите са добри. Много българи виждат смисъл и в покупката на ваканционни имоти на морето. Цените са вълнуващи и затова e тази активност. Те закупуват имоти и с инвестиционна цел", показва анализът на Добромир Ганев.

Всички статии