Жив корал - това е цветът на 2019 г., според Pantone Color Institute. Компанията го определя на базата на актуални социални, икономически и природни явления.

Очакванията са цветът да доминира през годината в света на модата, киното, изкуството, обзавеждането и дизайна.

На базата на редица социални и политически катаклизми, експертите от института за цветове в дизайнерската индустрия определят "жив корал", като цвят, който е топъл, естествен, солиден и вдъхва увереност.

PANTONE 16-1546 Living Coral се асоциира с образа на загиващите корали в световния океан, казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Pantone Color Institute, но все пак той носи повече положителен, отколкото отрицателен заряд. 

За миналата 2018 г. Pantone избра за цвят на годината ултра виолетово. Цветът на 2017 г. беше "зеленина" - зелено с жълт оттенък.

Компанията Pantone създава бои за редица индустрии, като е популярна със своята система за съответствие на цветовете. Институтът Pantone Color е консултантска услуга в рамките на Pantone, която прогнозира глобалните тенденции в цветовете и дава съвети на компаниите за цвят в идентичността на марката и разработването на продукти, за прилагането и интегрирането на цвета като стратегически актив. 

Всички статии