ВСЕ ПО-МАЛКО МОЛОВЕ СЕ ОТКРИВАТ В ЕВРОПА

С 28% по-малко търговски центрове са открити през миналата година спрямо 2017-а, или 2.6 млн. кв.м. Това е най-ниското ниво от 24 години насам. Развитието на сегмента е в прилагането на гъвкави концепции и нови формати е мнението на специалисти.

България не е изключение от общия тренд, като през последните години се завършваха замразени проекти или се отваряха площи след модернизация. Единственото ново откриване през 2018 г. беше на обновения търговски център Plovdiv Plaza. В края на март отвори и търговския център Delta Planet във Варна, чието строителство бе подновено през 2017 г. след няколкогодишна пауза.

Пазарът на търговски площи в повечето големи европейски градове е достигнал своята зрялост. Общо предлагането възлиза на 168.1 млн. кв.м, което създава силно конкурентна среда за инвеститорите. В опитите да задържат своите позиции, те фокусират усилията си върху преустройства и нови вътрешни разпределения с цел превръщането проектите им в модерни търговски и развлекателни центрове.

 

Експертите очакват все по-често развитие на мултифункционални проекти вместо традиционни търговски центрове. Инвеститорите в Европа все повече откриват потенциала на хибридните формати, които комбинират търговски площи с офиси, хотели и жилищни части. Нараства интересът и към ритейл парковете.

През 2018 г. Турция е била безспорен лидер по строителство на нови търговски площи в Европа с реализиран обем от 525 000 кв.м. Въпреки това, спрямо предходната година страната отчита спад с близо 50%, поради факта, че инвеститорите се фокусират върху оптимизацията на съществуващи търговски центрове, както и строителството на по-малки такива.

През 2019 и 2020 г., се очаква в Централна и Източна Европа да бъдат завършени 4.4. млн. кв.м нови търговски центрове. На по-развитите пазари в Западна Европа обемът е наполовина с едва 2.1 млн. кв.м нови проекти за периода.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във FacebookInstagram и Twitter, за да не пропуснете нищо интересно от ПРИМЕА недвижими имоти.

Източник

Всички статии